Column: Marktplaats

Succesvol verhuren houdt in dat het woningaanbod slinkt, hoe sneller de verhuur gaat hoe meer woningen we nodig hebben om het aanbod op peil te houden.  Niets nieuws onder de zon, dit is van alle tijden maar er zijn periodes dat het aantrekken van nieuw aanbod bijzonder lastig is.

Iedere nieuwe woning wordt bij EHR dan ook met gejuich ontvangen en volgens de wensen van de verhuurder aangeboden. Het weigeren van nieuw aanbod komt dan ook zelden voor en als dat wel gebeurt heeft dat meestal te maken met de staat van de woning. Onze huurders moeten er tenslotte wel blij van worden.

Een paar jaar geleden ging ik op gesprek bij een tot dan toe ons onbekende verhuurder die een tussenwoning in Rijkerswoerd in verhuur wilde doen bij EHR. De woning had 4 slaapkamers, een woonoppervlak van ongeveer 120 m2 en was daarmee een bescheiden doorzonwoning in deze verder rustige woonwijk.

Het gesprek liep prima en zoals bij elke nieuwe opname vroeg ik op enig moment of de verhuurder een wens had ten aanzien van de huurprijs. Natuurlijk weten wij precies wat welke woning waard in de verhuur, maar ook verhuurders hebben vaak bepaalde verwachtingen en deze man gaf aan toch minimaal €2500 per maand te willen hebben buiten alle bijkomende kosten. Dit zou uiteindelijk neerkomen dat we de woning moesten gaan aanbieden tegen een huurprijs van meer dan €2800 per maand. Al een opgave in het centrum van Amsterdam maar helemaal onhaalbaar in deze, overigens gezellige, woonwijk van Arnhem

Dit leek een project verwachtingsmanagement te worden. Ik legde hem uit dat de marktwaarde ongeveer €1300 lager lag, en hij met deze huurprijs in concurrentie zou komen met andere woningen die op andere locaties lagen en aanzienlijk meer te bieden hadden.

Toen sloeg de stemming toch wel om. De aspirant verhuurder gaf aan dit belachelijk te vinden en stelde me voor de keuze: aanbieden tegen €2800 exclusief gas water en elektra of niet. Met pijn in het hart liet ik deze woning gaan, de geloofwaardigheid van EHR zou aardig onder druk komen te staan als we hierin mee zouden en gaan en het huis was het gewoon in de verste verte niet waard.

Vrij recent kam ik  deze man weer tegen op een zaterdag in een café in Arnhem. Ik zat naast hem aan de bar en vroeg of het uiteindelijk gelukt was de woning te verhuren. Hij lachte en zei; ”geen enkel probleem, aan een bedrijf verhuurd voor de volle mep en gewoon via Marktplaats zonder makelaarskosten. Het kan dus  wel”.

Toch wel enigszins onder de indruk vroeg ik dan ook of alles naar wens verlopen was met de verhuur, waarop hij mompelde dat er  natuurlijk wel eens wat was.

Hierop boog zijn vrouw, die naast hem zat, mijn richting op en zei: ”het is gewoon een bak ellende, er zitten 12 Polen in die veel drinken, dan gaan ruziën en dat allemaal buiten. De buurt wordt er gek van en wij worden dan ook om de haverklap door de omliggende bewoners gebeld. En wij wonen om de hoek dus ik word nu met de nek aangekeken, terwijl wij daar zelf niets aan kunnen doen, ik doe mijn boodschappen niet eens meer in het winkelcentrum”.  Ik keek naar de man die zich nadrukkelijk omdraaide richting de barkeeper en tegen hem zei; “doe mij nog maar een biertje”.

Marktplaats, het is een prachtig platform maar niet geschikt voor alle doeleinden.


Vragen of advies?

Vul onderstaand formulier in en onze adviseurs nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.